Winnaars Nederlandse Spellenprijs 2022

De jury van de Nederlandse Spellenprijs, dé kwaliteitsprijs voor in het Nederlands uitgebrachte gezelschapsspellen, heeft zaterdagmiddag 29 oktober de winnaars van de Nederlandse Spellenprijs 2022 bekendgemaakt. Ieder jaar worden prijzen uitgereikt in de categorieën ‘beste familiespel’, ‘beste kennersspel’ en ‘beste expertspel’.

De winnaars van 2022

Het beste familiespel van 2022: Cascadia

Ontdek de uitgestrekte natuur en spot de juiste wildformaties in het aanlokkelijke Cascadia. Creëer grote gebieden met op de juiste plekken de verschillende dieren, want misschien is het wel paartijd voor de beer, terwijl de vos het liefst het middelpunt van verschillende fauna vormt.

Cascadia is een ontwerp van Randy Flynn en wordt uitgegeven door White Goblin Games. Zij geven aan dat het spel geschikt is voor 1 tot 4 spelers vanaf 10 jaar en een speelduur heeft van 45 minuten.

wgg_logo

Het juryoordeel

Welke combinatie van terreintegel met dier kies je? Past je terreintegel mooi in je landschap? En lukt het ook nog om het dier op een gewenste plek te leggen? Houd dan ook nog maar je concurrenten voor de grootste gebieden in het oog. Met eenvoudige regels krijg je verschillende puzzels tegelijkertijd, wat behoorlijk uitdagend blijkt.

Cascadia is een snel te leren en gemakkelijk uit te leggen tegellegspel. Het doorgronden is echter een ander verhaal. Daar zit juist ook de charme: het is toegankelijk en tegelijkertijd een uitdaging. Je huidige keuzes passen natuurlijk niet mooi bij de verschillende doelen, wat het interessant houdt. Een geslaagde beurt zorgt zeker voor een euforisch momentje.

Het beste kennersspel van 2022: Libertalia

Jouw luchtpiratenbende gaat drie dagen lang op strooptocht. Helaas zijn er meer kapers op de kust en al is er genoeg buit, het is niet alles goud wat er blinkt. Ben jij de anderen te slim af?

Libertalia: De Winden van Galecrest is een ontwerp van Paoli Mori en wordt uitgegeven door 999 Games. Zij geven aan dat het spel geschikt is voor 1 tot 6 spelers vanaf 14 jaar en een speelduur heeft van 45 – 60 minuten.

999games

Het juryoordeel

Je begint allemaal met dezelfde, kleine, bemanning. Door goed in te schatten wat je concurrenten nu en straks gaan doen om de beste buitcombinatie te verkrijgen, probeer je elkaar de loef af te steken. Elke piraat heeft wel een trucje om de plannen van anderen te dwarsbomen, dus leedvermaak is gegarandeerd. Alle piraten en buiteffecten maken elke strooptocht anders.

Libertalia: De Winden van Galecrest staat bol van de interactie, omdat je elkaar steeds opnieuw probeert in te schatten en tegelijkertijd onvoorspelbaar probeert te zijn. De grote hoeveelheid aan combinatiemogelijkheden van je bemanning biedt vele opties. Bovendien bevat het spel zoveel unieke bemanningsleden, dat je ieder spel anders ervaart. De levendige en kleurrijke illustraties vormen samen met de mooie componenten een aantrekkelijk geheel.

Het beste Expertspel van 2022: Ark Nova

Je gaat een moderne dierentuin bouwen. In ieder geval met ruime dierenverblijven, ondersteund door sponsors en bijdragen leverend aan conservatieprojecten. Maar of je vooral focust op het populairder maken van je dierentuin of op conservatieprojecten, dat is helemaal aan jou. Allebei kunnen ze je immers naar de overwinning leiden.

Ark Nova is een ontwerp van Mathias Wigge en wordt uitgegeven door White Goblin Games. Zij geven aan dat het spel geschikt is voor 1 tot 4 spelers vanaf 12 jaar en een speelduur heeft van 90 minuten.

wgg_logo

Het juryoordeel

Hoe geef je jouw dierentuin vorm? Zet je een mooi dierenverblijf neer? Of ontferm je je deze ronde liever over een dier? Je keuze krijgt een extra dimensie, omdat de gekozen actie daarna voor jou volledig inboet aan kracht, terwijl de overige acties sterker worden. Zo grijp je kansen en bereid je ook de volgende ronde voor. Nog interessanter wordt het als je acties opwaardeert voor nieuwe mogelijkheden. Zo versterk je nog meer jouw speelstijl. Met meer dan tweehonderd unieke kaarten is geen spel hetzelfde.

Ark Nova is een bouwspel, waarbij je acties en kaarten goed moet inzetten. Het mooie materiaal nodigt echt uit om te gaan spelen. De spelprincipes grijpen mooi in elkaar en leveren een onderhoudende uitdaging. Krijg je ook nog de onderweg lonkende bonussen fijn op elkaar afgestemd, dan kan jouw dierentuin niet meer stuk.