De Nederlandse Spellenprijs

De Nederlandse Spellenprijs is de kwaliteits­prijs voor in het Nederlands uitgegeven gezelschaps­spellen.

Deze spellenprijs is in 2001 in het leven geroepen door de landelijke spellenvereniging Ducosim, om de spelende consument een onafhankelijk waardeoordeel te bieden.

De Nederlandse Spellenprijs is verdeeld in drie categorieën: Familie, Kenners en Experts.

Een familiespel is geschikt voor een groot publiek, waaronder kinderen vanaf 8 jaar. Een kenners­spel vraagt iets meer speelervaring en voor degenen die van een gezonde uitdaging houden, zijn de expertspellen.

 

Jury

De Nederlandse Spellenprijs beschikt over een vakjury die jaarlijks de uitgebrachte spellen beoordeelt en via nominatielijsten met familie-, kenner- en expertspellen voor elke categorie één winnaar kiest.

Meer informatie

Kijk voor alle informatie op de website van De Nederlandse Spellenprijs. Hiervind je de meest actuele informatie waaronder alle nominaties en de winnaars van alle voorgaande jaren.

Winnaars Nederlandse Spellenprijs 2023

De jury van de Nederlandse Spellenprijs, dé kwaliteitsprijs voor in het Nederlands uitgebrachte gezelschapsspellen, heeft zaterdagmiddag 28 oktober 2023 de winnaars van de Nederlandse Spellenprijs 2023 bekendgemaakt. Ieder jaar worden prijzen uitgereikt in de categorieën ‘beste familiespel’, ‘beste kennersspel’ en ‘beste expertspel’.

De winnaars van 2023

Het beste familiespel van 2023: De Betoverde Torens

In een sprookjesachtige omgeving proberen jouw tovenaars als eerste hun weg naar de Raventoren te vinden. Dat zou niet zo lastig zijn als die andere tovenaars niet al hun speciale krachten in zouden zetten om jouw plannen te dwarsbomen.

De Betoverde Torens is een ontwerp van Wolfgang Kramer en Michael Kiesling en wordt uitgegeven door HOT Games. Zij geven aan dat het spel geschikt is voor 2 tot 6 spelers vanaf 8 jaar en een speelduur heeft van 30 minuten.

Hot_Games_Logo

Het juryoordeel

Het prachtige parcours is bezaaid met torens. En als tovenaars ben je in staat om die torens te verplaatsen. Zo kan zo’n vliegende toren je mooi een lift geven, maar je kunt ook gevangen genomen worden in een torenkamer. Balletje-balletje met tovenaars. Onthoud dan maar eens waar jouw tovenaars zich bevinden!

Door tovenaars te vangen, krijg je extra krachten. Daarmee kun je enkele keren heel speciale spreuken uitvoeren. Om het nog leuker te maken, zijn die elk spel anders. Zo ontdek je steeds weer nieuwe wegen naar de Raventoren.

Het beste kennersspel van 2023: Heat

Grand Prix Formule 1, jaren 60. De lucht trilt boven het circuit van Monza. Jullie racen naar de finish, nauwlettend de snelheid in de gaten houdend, zodat je auto niet oververhit raakt! Rijd jij in de juiste versnelling en ga je mooi door die bocht? Of rijd je eigenlijk te hard en moet je daarom het uiterste van je auto vragen om op het parcours te blijven, wat je straks misschien wel opbreekt?

Heat is een ontwerp van Asger Harding Granerud en Daniel Skjold Pedersen en wordt uitgegeven door Days of Wonder. Zij geven aan dat het spel geschikt is voor 1 tot 6 spelers vanaf 10 jaar en een speelduur heeft van 60 minuten.

Days_of_Wonder_logo

Het juryoordeel

Zoals het een goed autoracespel betaamt, heb je maar één doel: als eerste over de finish komen. Houd goed het overzicht over het circuit, zodat je hard gaat op de rechte stukken, en op tijd teruggeschakeld bent om niet uit de bocht te vliegen. Soms kun je gebruik maken van slipstream, maar om te winnen moet je vooraan komen en dus risico’s nemen.

Gelukkig kun je op cruciale momenten net wat meer uit je auto persen, om in de bocht te blijven of extra hard te gaan op het rechte stuk. Daardoor raakt je motorblok wel verhit. Lukt het je om je auto tijdens de race weer af laten koelen, of valt je auto in het zicht van de finish stil?

Het beste Expertspel van 2023: Sleeping Gods

Als bemanning van de Manticore zijn jullie verdwaald in een droomwereld en naarstig op zoek naar de totems van de goden, die toegang verschaffen naar jullie eigen wereld. Kiezen jullie de juiste verhalen die de goden doen ontwaken?

Sleeping Gods is een ontwerp van Ryan Laukat en wordt uitgegeven door Keep Exploring Games. Zij geven aan dat het spel geschikt is voor 1 tot 4 spelers vanaf 13 jaar en een speelduur heeft van 90 minuten.

Keep_Exploring_Games_Logo

Het juryoordeel

In een extreem uitgebreide wereld ga je veel, heel veel kleine avonturen beleven, op land en op zee. Hoe jullie je steven ook wenden, overal wachten verrassingen om ontdekt te worden. En die zul je gezamenlijk het hoofd moeten bieden, want alleen door samen te werken kun je de weg naar huis vinden. En zo vaar je door het grote avontuur heen.

De prachtige illustraties en meeslepende verhalen zuigen je het spel in. Vijanden verslaan is een bijzondere puzzel, waarbij je elkaar ook goed moet ondersteunen. Gelukkig sluiten onderweg vele kleurrijke figuren zich bij jullie crew aan, vind je heel wat handige items en verbeteren jullie ook nog eens je vaardigheden, zodat je steeds gevaarlijke avonturen kunt beleven. Avontuur na avontuur vergroot je beetje bij beetje je kennis en kom je steeds meer de route terug op het spoor!