Ducosim nodigt makers van content uit om een review, artikel of interview te delen op de Ducosim website. Wil je ook een stuk aanleveren? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.
Deze keer de beurt aan Spellenbunker, die het kaartspel Cubirds bespreekt. In het spel Cubrids ga je een lentewandeling maken en zie je in de velden veel verschillende vogels. Je probeert deze te verzamelen en per soort naar hun familie terug te brengen. Dit spel heeft in 2021 de Nederlandse Spellenprijs (familiespel) gewonnen, is ontworpen door Stefan Alexander en is in het Nederlands uitgegeven door Gam’inBiz.
Door: Spellenbunker
Het kleurrijke pak en-leg spel Cubirds is bedacht door Stefan Alexander en geïllustreerd door Kristiaan der Nederlanden. Een spelletje Cubirds speel je met 2-5 personen vanaf 8 jaar en duurt ongeveer 20 minuten, misschien wat langer als er wat mensen bij zitten die het lastig vinden om keuzes te maken.
Cubirds: hoe werkt het?
Begin met je voorbereiding: schud de kaarten. Leg 4 rijen van 3 vogels neer. Let op: per rij mogen er geen dubbele vogels liggen. Iedere speler krijgt 8 handkaarten + 1 open kaart, dit is het begin van jouw collectie vogels. Dan volgt er 1 verplichte actie en 1 vrijwillige.

Verplicht: Leg vogels aan. Aanleggen mag aan de linker of -rechterzijde van 1 rij vogels. Op het moment dat je aanlegt moet je alle vogels van 1 soort aanleggen. Als die vogels in de rij voorkomen dan ‘sluit je vogels in’. Dus tussenliggende vogels mag je op je hand nemen. De aangelegde vogels moet je in diezelfde rij leggen (dit kan dan best een lange rij worden). In het geval dat hier nu alleen maar dezelfde soort vogels liggen dan moet de rij aangevuld worden tot er weer 2 verschillende soorten van liggen. Kan je geen vogels insluiten? Dan mag je 2 kaarten pakken van de trekstapel.

Eindig je je beurt met een lege hand (bijvoorbeeld om ervoor te kiezen om de laatstgenoemde 2 kaarten niet te pakken)? Dan moet iedere speler zijn handkaarten op de aflegstapel leggen en 8 nieuwe trekken. Dit is natuurlijk een leuk pest- element in dit spel, want iedereen is natuurlijk als een malle vogels aan het verzamelen.

Vrijwillig: Maak een familie. Beter 1 vogel in de hand dan 10 op de tafel? Nee in dit geval niet want in je hand verzamel je namelijk ondertussen de ‘families’. Rechtsboven op elke kaart staan 2 cijfers. Het linker cijfer laat zien hoeveel vogels je van die soort moet hebben verzameld om een kleine familie te maken, het rechter getal voor een grote familie. Als je een kleine familie hebt gemaakt, mag je 1 kaart houden, de rest leg je gedekt op een aflegstapel. Bij een grote familie mag je 2 kaarten houden. Hier vul je dus uiteindelijk je eigen collectie vogels mee aan.

Conclusie
Wat het spel erg leuk maakt (en ook onzeker) is dat je elke keer alle vogels van een soort op tafel moet leggen, zo wisselt je hand elke keer. Op het ene moment ben je aan het sparen voor de felbegeerde toekans en een ander moment moet je je toekans neerleggen om zo weer een andere vogel te bemachtigen. Of je bent ineens alles kwijt omdat 1 van je medespelers geen kaarten meer heeft!

Dit alles maakt Cubirds wat ons betreft een superleuk spel om te spelen en zeker aan te raden voor de speler die houdt van korte vlotte kaartspellen met toch een beetje tactiek en strategie.

Lees de volledige review van Cubirds op de Spellenbunker website.
Door: Spellenbunker
Foto’s: Henk Rolleman
Website: Spellenbunker
Instagram: @Spellenbunker