Gastblog Bordspelreviews: Orléans

Ducosim nodigt makers van content uit om een review, artikel of interview te delen op de Ducosim website. Wil je ook een stuk aanleveren? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.

Deze keer de beurt aan Bordspelreviews.nl, die het bordspel Orléans bespreekt. Deze klassieker uit 2014 is een ontwerp van Reiner Stockhausen en is in het Nederlands uitgegeven door White Goblin Games.

Door: Bordspelreviews

Het bordspel Orléans van Reiner Stockhausen is echt een kennerspel, met een gewicht van rond de 3.00 volgens BoardGameGeek. Het is een spel uit 2014 en gaat dus al even mee. Qua vormgeving is het wellicht iets achterhaald, toch wordt dit spel nog steeds veel gespeeld. En daarmee is het echt een klassieker te noemen.

Dit spel is geen deckbuilder, er zitten geen kaarten in het spel. En het is geen worker placement. Wat dan wel?

Spelopzet
In Orléans voer je acties uit door middel van een bag-building principe. Vanuit je zak trek je verzamelde fiches, welke je inzet op je eigen spelerstableau. In je beurt voer je de door jou gekozen acties uit.

Orleans1

Spelverloop
Elke speler begint met een stoffen zak met 4 fiches, 5 munten en 10 handelshuizen. De speler met de meeste punten aan het einde van het spel wint. En dat doe je met name door huizen te bouwen, burgerfiches te verzamelen en zo ver mogelijk te komen op het universiteitsspoor.
Orléans duurt 18 ronden, die elk uit zeven fasen bestaan. Nadat iedere speler aan de beurt is geweest, is een ronde voorbij.

Locaties
Op iedere locatie is een specifieke actie uit te voeren. Door naar een locatie te gaan, ontvang je een personenfiche die je later kunt inzetten op je spelerstableau. Daarnaast schuif je jouw persoonlijke blokje een stapje verder op het spoor van de locatie voor een extra bonus.

Orleans2

Reizen

In Orléans kun je ook reizen om goederen te verzamelen. Ook goederen zijn namelijk punten waard aan het einde van het spel. Verplaats je over een rivier, dan kies je de actie ‘schip’ op je spelerstableau. Ga je over de weg, kies je voor ‘wagen’. Ben je de eerste in een stad? Dan kun je met de actie ‘gildehuis’ en handelshuis bouwen.

Puntentelling

Met verschillende strategieën zijn punten te scoren in dit spel. Tijdens het reizen kun je verschillende goederen verzamelen met elk een eigen waarde. Met veel andere acties kun je burgerfiches verzamelen, die gecombineerd met je score op het ontwikkelingsspoor ook een hoop punten kunnen opleveren. Deze burgerfiches kun je voor verschillende acties krijgen.

Orleans3

Tactische tips

  • Probeer van te voren een strategie te bepalen, maar let vooral tijdens het spel ook op de andere spelers. Eventueel moet je je strategie hier op aanpassen.
  • Zorg er voor dat je niet te veel personenfiches in je zak hebt zitten, zet ze eventueel in op het extra bord.
Orleans4

Conclusie

Orléans is een lekker strategisch spel. Vooral leuk dat je met verschillende strategieën kan winnen. In dit spel speelt geluk een kleine rol door het bag-building principe. Wij vinden dit erg fijn bij zo’n strategisch spel. Het geeft iedereen een kans om het spel te winnen en zorgt er soms zelfs voor dat je toch een andere strategie probeert. Orléans is leuk met twee spelers, maar ook met vier spelers.

Orléans heeft ons zeer positief verrast. 

Lees de volledige column op Bordspelreviews.nl.

Door: Bordspelreviews.nl

Foto’s: Henk Rolleman

Website: Bordspelreviews.nl

Instagram: @Bordspelreviews