Ducosim nodigt makers van content uit om een review, artikel of interview te delen op de Ducosim website. Wil je ook een stuk aanleveren? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.
Deze keer de beurt aan Bordspelwereld, die Harmonies bespreekt. Dit spel is in het Nederlands uitgegeven door Asmodee.
Review: Harmonies
Door: Bordspelwereld
Harmonies voelt een beetje als een liefdesbaby tussen verschillende spellen. Zo’n samensmelting die eens niet voelt als “meer van hetzelfde” maar als een goede combi van mechanismes die complementair aan elkaar blijken. Hoewel het spel zijn naam niet te danken heeft aan het harmonieus samengaan van deze mechanismes, dekt dat wel de lading. Met een drafting systeem, à la Azul, het vervullen van patroonopdrachten à la Reef en de prachtige vormgeving van Maëva da Silva, die je kan kennen van When I Dream en Mysterium Park, haal je een ware parel in huis die perfect in harmonie is.

Abstracte puzzel
Toegegeven, abstracte puzzels moeten wel in je straatje liggen, even als het werken aan patronen op je eigen speelbordje. Want dat is precies wat we bij Harmonies gaan doen: al draftend verzamel je stenen die verschillende elementen der aarde vertegenwoordigen en waarmee je prachtige landschappen gaat vormen. Doel is om deze elementen zo goed mogelijk in harmonie op je bordje te plaatsen en zo patronen en opdrachten te vervullen en de meeste punten te verzamelen. Wie de meeste punten heeft gehaald, heeft de beste harmonie in diens landschap en tussen patronen en wint het spel.

Einde van het spel
Wanneer een speler nog max twee open vakjes heeft op zijn bordje, betekent dit dat de huidige ronde wordt afgemaakt en het spel daarna stopt. Om de gehele score te bereken tel je de punten van je opdrachtenkaarten, je landschap en eventueel de natuurgeesten bij elkaar op.

Conclusie
Ik ben fan. Ik kan er enorm van genieten als een ogenschijnlijk zeer eenvoudig mechanisme zoveel diepgang blijkt te hebben. De grote hoeveelheid (meer dan prachtige!) kaarten zorgt continu voor een ander spel, dat zeker wanneer de natuurgeesten ook in het spel zijn steeds voor nieuwe uitdagingen zorgt, te meer omdat je het zult moeten doen met de steentjes die je voor handen krijgt.
Het is een continue afweging of je steentjes strategisch plaatst op basis van de telling van het bord, of op basis van de opdrachten die je al hebt liggen of die voor handen zijn. Het is een leuke puzzel om die opdrachten te kunnen combineren en met zo min mogelijk steentjes zoveel mogelijk van die kaarten te behalen, waarbij je ook nog rekening moet houden met het aantal keren dat je een patroon dient te maken, maar je óók nog wilt dat je landschap/bordje op zichzelf wat waard is.
Én waarbij het plaatsen van de edelstenen boven op de steentjes ook nog eens een echte handicap kan zijn, omdat dat sommige combinaties en het doorbouwen op bergen onmogelijk maakt. Er zit een uitdaging in het optimaliseren van de mogelijkheden die je krijgt. Het combineren is helemaal niet zo makkelijk als het lijkt. En dat maak het spel aan sich iets minder zoet dan de vormgeving je misschien doet vermoeden.

Lees de volledige review op de website van Bordspelwereld.
Door: Bordspelwereld
Website: bordspelwereld.nl
Instagram: @bordspelwereld.nl